Czerwona kapusta - wskaźnik pH

19 marca 2012


Kwasy i zasady są dwoma ważnymi rodzajami substancji chemicznych. Wiedza, czy dana substancja jest kwasem czy zasadą, jest konieczna, żeby przewidzieć skutki jej zachowania w zetknięciu z innymi substancjami. Niektóre kwasy mają kwaśny smak (np. cytryna czy ocet) i są nieszkodliwe. Silniejsze kwasy są niebezpieczne: mogą spalić skórę (np. kwas siarkowy czy kwas azotowy).

Zasady często wchodzą w skład środków czystości. Także mocne zasady mogą być niebezpieczne z uwagi na ich żrące działanie.

Czysta woda nie jest ani kwasem, ani zasadą: jest obojętna.


Aby ustalić jakie pH ma dana substancja używa się wskaźników. Wskaźnik zabarwia się na różne kolory, zależnie od zmian kwasowości czy zasadowości substancji. Powszechnie używane są do tego celu papierki lakmusowe lub fenoloftaleina. Wskaźniki te można kupić w specjalistycznych sklepach. Można jednak i bez nich sporządzić własny wskaźnik używając do tego celu liści z czerwonej kapusty – i my skorzystaliśmy z tego sposobu.

Jak zrobić własny wskaźnik?

Liść czerwonej kapusty trzeba drobno pokroić, zalać szklanką wody i zagotować w rondelku, a potem zostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzamy liść od wywaru, który ma piękną, fioletową barwę.

Dla nas taki wywar przygotowała nasza pani od przyrody.

Doświadczenie które wykonaliśmy samodzielnie:

Przygotowaliśmy 2 pojemniki z wodą:

  • do pierwszego wsypaliśmy kwasek cytrynowy
  • do drugiego wsypaliśmy trochę sody oczyszczonej

Wymieszaliśmy.

Teraz do każdego pojemnika dodaliśmy trochę wywaru z czerwonej kapusty.

Zdziwiliśmy się efektem, z sali można było usłyszeć: „WOW!”, „SUPER!”

Woda z kwaskiem stała się czerwona, woda z sodą oczyszczoną – niebiesko-zielona. Czerwone zabarwienie wywaru z kapusty wskazuje, że jest on kwaśny, zaś niebiesko-zielone – że jest zasadowy. Dla potwierdzenia użyliśmy papierków lakmusowych . Znając tę regułę postanowiliśmy sprawdzać kwasowość lub zasadowość innych substancji zaproponowanych przez panią, np. wody z proszkiem do prania, a także wody deszczowej, wody z pastą do zębów i wielu innych. Jest wiele roślin, których wodne roztwory mogą być wskaźnikami, np. czarna porzeczka, czarny bez, burak czerwony, esencja herbaciana…

Miłego eksperymentowania!



Skomentuj
Akcja "Warto być dobrym"
Bądź na bieżąco

Wprowadź swój adres email aby otrzymywać powiadomienia o nowościach na naszej stronie.

Polecamy
SpokoTato - inicjatywa dla ojców